Unitas weekend – augustus

2017weekendiepergroteoorlog
Na de succesvolle uitstap naar Zeeland vorig jaar was het dit jaar drummen voor de plaatsjes voor Ieper. In geen tijd waren alle voorgeboekte kamers volzet. Gelukkig was er nog plaats in het hotel en kon Joan nog extra kamers boeken voor alle geïnteresseerden.
Wie denkt aan Ieper, denkt wellicht aan WO I. Het slagveld bevond zich immers op slechts luttele kilometers van het centrum van de stad. Ieper heeft natuurlijk ook veel meer te bieden: in het prachtige kader van deze mooie stad kan je er shoppen, eten, drinken, proeven van cultuur,…
Alle tochten hebben als rode draad ‘den grooten oorlog’. Er zijn 3 fietsafstanden voorzien op zaterdag 37 km, 77 km en 105 km en op zondag 35 km & 65 km. De 37 km en 77 km zijn plat, de 105 km keert terug via Heuvelland. De 77 & 105 rijden samen door Passendaele (Tyne cot), Diksmuide (Ijzertoren en Dodengang) ter hoogte van Lo Reminge is na 56 km de splitsing voorzien. De 56 km keert terug naar Ieper, de 105 gaat verder naar Poperinge en via Heuvelland(Kemmel) terug naar Ieper. De 37 km volgt tot Tyne Cot en keert dan via Langemark Poelkappele terug naar Ieper.
menenpoort


Tyne Cot Cemetery – Passendale
tynecotDe naam Passendale is gegrift in het collectieve geheugen van Groot-Brittannië en het Gemenebest. Tijdens de Derde Slag bij Ieper of de Slag om Passendale (1917) werd samen met het tot puin geschoten dorp Passendale een totaal verwoest terrein veroverd.
De Britten noemden het ‘Passiondale’ of dal van het lijden. De menselijke prijs was enorm en dit wordt onuitwisbaar bewezen op Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats op het vasteland. Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie van de Duitse Flandern I-stelling, waar Australische troepen in oktober 1917 een eerste hulppost inrichtten. Er ontstond al snel een kleine begraafplaats met 340 bijzettingen van gewonden die ter plaatse bezweken. Tussen 1919 en 1921 brachten gespecialiseerde ‘Exhumation Companies’ hier vanuit de omliggende velden de gesneuvelden samen. Slechts 3.800 zijn bij naam bekend.
De begraafplaats met ‘Missing Memorial’ werden ontworpen door Sir Herbert Baker en in 1972 onthuld. 11.596 soldaten van het Gemenebest en ook enkele Duitse gesneuvelden liggen hier begraven. Op de muur achteraan de begraafplaats staan de namen gegrift van 34.957 vermiste soldaten. Zij sneuvelden na 15 augustus 1917. De overige bijna 55.000 namen van vermisten gesneuveld tussen augustus 1914 en 15 augustus 1917 vindt u op de Menenpoort in Ieper.
menenpoort


Ijzertoren en Dodengang – Diksmuide
ijzertorenDe vernieuwde museale invulling van het Museum aan de IJzer legt de focus op de Belgisch-Duitse confrontatie tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Vlaamse ontvoogding. De Diksmuidse Dodengang is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 is het bijhorende interpretatiecentrum volledig vernieuwd. Aan de hand van vijftien interactieve applicaties, levensgrote foto’s, films en meer dan honderd originele objecten
ontdek je hier het verhaal van de beruchte Dodengang. Er is ruime aandacht voor leven en dood in de Belgische loopgraven en de persoonlijke verhalen van de gesneuvelden kruipen onder je huid.
dodengangJe loopt er over een gigantische luchtfoto uit 1916 waarmee je het landschap van toen en nu kan vergelijken. Naast het Belgische loopgravennetwerk is ook een Duitse bunker in het parcours opgenomen die toelaat beide zijden van het oorlogsverhaal te vertellen. Tijdens de oorlog de hel van de soldaten, sinds 1919 een toeristische trekpleister die niemand onberoerd laat.
dodengangcafe


Duitse Militaire Begraafplaats – Langemark
2017langemarkHet ‘Deutscher Soldatenfriedhof’ in Langemark is bijzonder aangrijpend door de kracht van de eenvoud. Achter de monumentale poort van roze Weserberg-zandsteen liggen ruim 44.000 Duitsers begraven, van wie bijna 25.000 in een massagraf. Meer dan 3.000 studenten-vrijwilligers van het 22ste t.e.m. 27ste Reservekorps vonden hier hun laatste rustplaats. Ze sneuvelden in oktober en november 1914 tijdens herhaalde aanvallen in de Eerste Slag bij Ieper. Door het grote aantal studenten onder deze vrijwilligers, kreeg de begraafplaats de naam ‘Studentenfriedhof’.


De slag om de Kemmelberg – Heuvelland
kemmelbergDe Duitse opmars in het najaar van 1914 loopt in de regio vast op de heuvelrug rond Ieper en Wijtschate – Mesen. Die heuvels vormen de laatste natuurlijke hindernis naar de zee. De geallieerden willen kost wat kost de Duitse invallers hier tegen houden. Een Duitse doorbraak naar zee en de Franse havens van Duinkerke en Calais zou de slagkracht van de geallieerden dramatisch verminderen. Gedurende bijna vier jaar vormt deze heuvelrug, de frontlijn.


Verblijf te Ieper
201708ieperhotelNa het succes van vorig jaar in Zeeland hebben we terug gekozen voor all in op zaterdagavond en nu ook lunch op zondag. We spreken op zaterdag af aan het hotel, Hotel Best Western Flanders Lodge, A.Dehemlaan 19 te 8900 Ieper. Starten doen we om 12h30’.
Hotel Best Western Flanders Lodge is  is het knusse familiehotel Best Western Flanders Lodge dat je net buiten Ieper vindt. Het beschikt over een mooie wintertuin beschikt en de speciale charme van een blokhut heeft. Het restaurant van het hotel heeft een knusse bar en restaurant die een gezellige ambiance bieden voor een hapje en een drankje. Bij dit comfortabele etablissement kunt u gratis gebruikmaken van de draadloze internetverbinding en van de parkeergelegenheid. U kunt heerlijk ontspannen in de simpele, elegante kamers die beschikken over vele moderne faciliteiten en een eigen badkamer hebben. Het hotel biedt een geweldige uitvalsbasis als u de omgeving wilt ontdekken, die een rijke geschiedenis heeft en er zijn vele oorlogsmonumenten te vinden.
IMG_4369800

Advertenties